Afsluiting Internationaal Pooljaar


Met de zogenaamde 'Poolbelevenis' heeft Nederland het Pooljaar officieel afgesloten. De eerste resultaten van de onderzoeken die in het kader van het Pooljaar zijn uitgevoerd werden hier gepresenteerd. Op de website van Poolbelevenis kunt u samenvattingen van de presentaties en poster lezen.
Hieronder vindt u een overzicht van de gepresenteerde projecten waarbij u door kunt linken naar de posters, de powerpointpresentaties en de informatie op pooljaar.nl over deze projecten.

De hete adem van het veen
Promovenda Eva Krab onderzoekt in hoeverre de samenstelling van diertjes in de veenbodem en de vegetatie de koolstofcyclus beĆÆnvloeden. Meer informatie: Abstract van Eva Krab; Zie ook pooljaar.nl.

IJzer gezocht
Ijzer speelt een belangrijke rol in het zeeleven. Toch is er veel nog niet bekend over deze rol. Dit project houdt zich met name bezig met de rol van ijzer bij algengroei. Abstract van Rob Middag; Zie ook pooljaar.nl.

Aliens
Zijn er aliens geland op de Noord- of Zuidpool? Nee, maar er dringen wel meer en meer vreemde zaden deze gebieden binnen. Hoeveel zaden zijn dat en wat zijn de gevolgen? Klik hier voor zijn abstract, of hier voor meer informatie op Pooljaar.nl.

Gletsjermelk & Microben
Microscopisch kleine, in het water zwevende algen vormen de basis van alle voedselketens in zee. Wanneer door klimaatverandering de groei of soortensamenstelling van deze algen verandert heeft dit gevolgen voor alle zeedieren. Poster Wat zijn mariene microalgen en waarom zijn ze belangrijk?; Poster CSI Spitsbergen over effecten van klimaatverandering over microscopische algen; Zie ook pooljaar.nl.

In het spoor van de walvisjagers
In de zeventiende eeuw kwamen Nederlandse walvisvaarders naar de eilanden ten noorden van Scandinaviƫ en startten met de exploitatie van het gebied en de omringende wateren. Dit project onderzoekt hoe de natuurlijke hulpbronnen van Spitsbergen werden gebruikt, wat de opbrengsten waren, wat de consequenties waren voor het milieu en welke rol de vestigingsplaatsen van de oude jagers hierin precies speelden. Powerpointpresentatie van Ypie Aalders; Zie ook pooljaar.nl.

Satelliet beelden KNMI
Op deze poster poster van het KNMI kunt u o.a. mooie satelliet beelden bekijken van het gat in de ozonlaag en de chemische en fysische transformatie van luchtverontreinigde stoffen op hun weg van de bevolkte gebieden naar de polaire gebieden.
In deze powerpointpresentatie geeft Peter van Velthoven een overzicht van het polaire onderzoek bij het KNMI. Mocht het filmpje in de powerpoint niet werken, klik dan hier.
Het KNMI heeft ook nog een poster gemaakt over 'Polar ampilfication of greenhouse warming'. Klik hier voor deze poster.

Algen in Antarctica
Op deze poster leggen Ika Neven en Jacqueline Stefels uit waarom algen in Antarctica essentieel zijn voor het klimaat op aarde. U kunt ook de abstract van Ika Neven lezen.

kinderen kijken naar algen in Middelburg (foto Ika Neven)

Willem Barentsz Poolinstituut

Bundeling van kennis, onderzoek en onderwijs over de Noord- en de Zuidpool

home

organisatie

onderzoek

onderwijs

symposia

informatie voor ...

nieuws

APECS-NL

rothera

SEES.NL

sitemap

contact


wetenschappelijke artikelen 2009

wetenschappelijke artikelen 2008

populair wetenschappelijke artikelen

onderzoeksprojecten

poolstation Spitsbergen

international polar research centres and stationsvorige pagina

click for English

volgende pagina


email:

password:

Volg ons op