Doneer voor de ijsbeer

Steun het onderzoek van Jouke Prop

IJsberen vinden hun voedsel meestal op en rond het zeeijs. Maar het zeeijs rond de Noordpool verdwijnt in rap tempo, dus moet de ijsbeer op zoek naar nieuwe voedselbronnen. De dieren lijken dat gevonden te hebben in de eieren van brandganzen en eidereenden op Spitsbergen.
Sinds enkele jaren ziet poolonderzoeker Jouke Prop (61), verbonden aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen en al sinds de jaren zeventig elke zomer voor onderzoek te vinden langs de westkust van Spitsbergen, ineens ijsberen opduiken in zijn onderzoeksgebied, een streek waar nauwelijks zeeijs te vinden is. De ijsberen roven stelselmatig de honderden nesten van broedende vogels leeg.
Of de ijsberen met deze nieuwe voedselbron het verlies van hun leefgebied op zeeijs kunnen opvangen, is een vraag die Prop de komende jaren wil helpen beantwoorden. De Rijksuniversiteit Groningen is een crowdfundingactie gestart om Prop bij zijn onderzoek te helpen.

De onderzoeker wil graag apparatuur in zijn onderzoeksgebied plaatsen waarmee ijsberen met een chip kunnen worden geïdentificeerd. Met de afleesapparatuur kunnen de individuele routes die de beren afleggen nauwkeurig in kaart worden gebracht. [tekst Esther van der Meer DvhN]

Jouke Prop (Arctisch Centrum, RUG) doet vanaf zijn studietijd onderzoek in gebieden rond de Noordpool. Gefascineerd door het ecosysteem van de toendra, bestudeert hij de wisselwerkingen tussen planten, planteneters en roofdieren. Het werk heeft een extra dimensie gekregen toen ijsberen een belangrijke rol in zijn onderzoeksgebied op Spitsbergen gingen spelen.


U kunt geld doneren tijdens het symposium in de wishing well of geld overmaken op banknummer 10.32.55.400, t.n.v. Stichting Ubbo Emmius Fonds te Groningen o.v.v. IJsberen. Of ga naar de website van het Arctisch Centrum.
Willem Barentsz Poolinstituut

Bundeling van kennis, onderzoek en onderwijs over de Noord- en de Zuidpool

home

organisatie

onderzoek

onderwijs

symposia

informatie voor ...

nieuws

APECS-NL

rothera

SEES.NL

sitemap

contact


ijsbeersymposium

national polar symposium 2013

2nd APECS BeNeLux symposium

symposium Louwrens Hacquebord

xxxxsymposium report

mini symposium 2012

symposium 2011

symposium 2010

symposium 2009 

no translation
available

 


email:

password:

Volg ons op