Het leven van de ijsbeer

Rinie van Meurs

In zijn lezing zal Rinie van Meurs een algemeen ovezicht geven over het leven van de ijsbeer.
Waar leven IJsberen eigelijk? Beren leven niet zomaar daar waar er ijs is. Ze komen in verschillende dichtheden voor op het zeeijs. Hun leven is nauw verbonden met de voedselketen.
Wat zijn de uiterlijke kenmerken van een ijsbeer? Hoeveel weegt nou een beer en waarom verschilt dat nou zoveel tussen de seizoenen?
Hoe planten ijsberen zich voort en wat komt er bij kijken om de jongen groot te brengen? En wat eten beren nou precies en hoeveel? Ook de alternatieve voedsel bronnen komen aan bod en wat het zou kunnen betekenen in de toekomst. Uiteraard komt ook het slechter wordende zeeijs aan bod en wat dit voor gevolgen heeft voor de ijsbeer.

Rinie van Meurs is een van de meest ervaren Arctische expeditie gidsen. Een groot deel van de zomer werkt Rinie op Spitsbergen. In het najaar werkt hij als ijsbeergids in het Canadese Churchill, een plaats die ook wel de Polar bear capital of the world wordt genoemd. Als getalenteerd fotograaf heeft Rinie verschillende fotoboeken over de ijsberen en hun omgeving gepubliceerd.
Willem Barentsz Poolinstituut

Bundeling van kennis, onderzoek en onderwijs over de Noord- en de Zuidpool

home

organisatie

onderzoek

onderwijs

symposia

informatie voor ...

nieuws

APECS-NL

rothera

SEES.NL

sitemap

contact


ijsbeersymposium

national polar symposium 2013

2nd APECS BeNeLux symposium

symposium Louwrens Hacquebord

xxxxsymposium report

mini symposium 2012

symposium 2011

symposium 2010

symposium 2009 

no translation
available

 


email:

password:

Volg ons op