Oprichter

Een van de drijvende krachten bij de oprichting van het Willem Barentsz Poolinstituut is Dr. Maarten Loonen.

Even voorstellen: Maarten Loonen

Ik ben als bioloog werkzaam op het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1985 ben ik iedere zomer naar het hoge noorden gegaan voor onderzoek. Dat was vooral onderzoek aan brandganzen. Dit doe ik sinds 1990 in het noordelijkste dorp van de wereld op Spitsbergen. Het onderzoek begon omdat de aantallen ganzen in West Europa dramatisch toenamen en uit analyse van waarnemingen van geringde ganzen bleek, dat in de broedgebieden de sterfte toenam. Daar lag dus de mogelijkheid van dichtheidsafhankelijke regulatie.

We begonnen met het vangen, meten en volgen van ganzen. De thema's ontwikkelden zich van gedrag en interspecifieke concurrentie tot timing en intraspecifieke interacties. Het volgen van de planten en roofdieren werd een belangrijk onderdeel van het onderzoek en langzamerhand werd het een brede ecologische studie. De laatste jaren onderzoek ik met name de rol van ziekten en parasieten in de arctische vogelpopulaties. In het internationaal jaar van de poolgebieden ben ik internationaal coördinator van het onderzoeksproject BIRDHEALTH.

Inmiddels bevindt zich in Ny-Alesund in mijn studiegebied ook het Nederlands Poolstation. Een Nederlandse onderzoeksbasis, waar steeds meer onderzoeksgroepen gebruik van maken. Van deze basis ben ik de coördinator. Vanuit het Arctisch Centrum opereer ik cerder als Nederlandse vertegenwoordiger in CAFF (Conservation Arctic Flora and Fauna) en NySMAC (Ny-Alesund Science Managers). Internationaal heb ik veel contacten met onderzoekers in Noorwegen, Engeland en Canada.

Klik hier voor contactinformatie.
Willem Barentsz Poolinstituut

Bundeling van kennis, onderzoek en onderwijs over de Noord- en de Zuidpool

home

organisatie

onderzoek

onderwijs

symposia

informatie voor ...

nieuws

APECS-NL

rothera

SEES.NL

sitemap

contact


bestuur

directeur

coördinator

deelnemers

oprichters

mission statement en doelstelling

instituten

rug

nioz

knmi

vu

nioo

imares 

no translation
available

 


email:

password:

Volg ons op